Landstrøm-crop

Mer miljøvennlige havner vil ha enorme miljøeffekter

Etterlyser felles landstrømsløft

Uten felles løsninger går vi glipp av store miljøgevinster. Grønnere havner er langt viktigere for miljøet enn flere elbiler. I mangel av en nasjonal plan går landstrømsutbyggingen tregt og uten felles teknisk standard.

- Politikerne må på banen og sørge for at alle drar i samme retning. Hvis ikke kan resultatet bli en landstrømsutbygging ute av kontroll og løsninger som ikke er gode for noen, advarer energispesialist.

Grønn skipstrafikk gir store utslippskutt

I kampen mot klimaendringene har forelskelsen i el-bilen hindret mange i å se andre alternativer, som en grønnere skipstrafikk. Mer miljøvennlige havner vil ha enorme miljøeffekter, viser tall fra Schneider Electric.

Utslipp fra båter og skip fører til 60 000 dødsfall i året, viser en rapport selskapet har utarbeidet om landstrømsteknologi. Skip med tre eller flere havnebesøk årlig kan kutte utslippet med 70 prosent, hvis de går over til landstrøm. Derimot er kostnadene ved el-bilordningen høyere enn noen beregnelig gevinst, påpeker professor Einar Lie i Aftenposten 18. september.

- Hvorfor skal vi tredoble bomavgiften på biler samtidig som vi tillater gigantutslipp fra skip i norske havner? Jeg mener at vi har begynt i feil ende. Norge trenger et felles løft, et helhetlig landstrømsløft med felles standarder, heller enn dagens museskritt. Deretter trenger vi noen som sørger for at disse standardene blir fulgt. Uten løsninger for strømtilkobling som passer alle, vil vi aldri få utnyttet teknologiens fulle potensiale og gå glipp av store miljøgevinster, sier Dagfinn Ringås, administrerende direktør i Schneider Electric. Selskapet driver internasjonalt innen energieffektivisering og automatisering.

Lider av politisk underskudd

Norge er tidligere plassert på jumboplass i å tilrettelegge for landstrøm, av sivilingeniør Ragnar Gjørven. Daniel Ragu, avtroppende president i den Internasjonale Elektrotekniske Kommisjonen og landstrømsekspert i Schneider Electric, stiller seg spørrende til hvorfor Norge ikke gjør det bedre på landstrøm.

- Dere har alt som trengs for å være en foregangsnasjon. Med ren energi, skyhøy kompetanse og rett teknologi har alle muligheter vært åpne. Det eneste jeg kan se som har manglet er vilje og evne til å prioritere, sier Ragu.

Mangel på politisk oppmerksomhet blir trukket fram som en av grunnene til at vi er i ferd med å bli akterutseilt i utbyggingen av landstrøm i norske havner.

- I vår fireårsplattform er målet at havna skal være utslippsfri og få på plass landstrømanlegg, sa byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Geir Lippestad (Ap), til NRK i januar i år. I september takket han nei til å være tidlig ute da Byrådet i Oslo besluttet å ikke bygge ut landstrøm i Oslo Havn. Lippestad begrunner dette i mangel på felles standarder internasjonalt, en standard som har vært på plass i over to år.

- Felles tekniske standarder for tilkobling av skip til landstrøm ble vedtatt i mai 2014. Dette vet jeg godt, siden arbeidet ble ledet av min kollega Daniel Radu. Dette var et viktig steg på veien mot en grønn skipsfart. Jeg må ærlig innrømme at jeg er skuffet over hvor sakte det har gått i ettertid, forteller Ringås.

Standardene Ringås viser til krever felles løsninger for å sikre at skipene og havnenes strømkoblinger er kompatible, tillegg til å stille høye sikkerhetskrav. Standardene, IEC 80005-1 & 3 og IEC 62613-1&2, er ment for å sikre godt samarbeid mellom shipping industrien og havnene, i tillegg til å legge til rette for at så mange skip og havner som mulig bruker standardisert landstrøm.

For mer informasjon, se Schneider Electrics rapport Environmental Benefits and Best Practices of Shore Connection Technology

 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

JFK krympe crop

Bedre ergonomi med et mindre krympeverktøy, - for ledere og kabler opptil 2,5 mm2

PZ 2.5 S - Den enkleste måten å krympe på, - og det minste, profesjonelle krympeverktøyet for endehylser. I styringsskap finnes det ledninger med forskjellig tverrsnitt, som er utstyrt med endehylser. i 90% av tilfellene er gjennomsnittlig tverrsnittsområde på ledningene 2,5 mm² og mindre.

Schneider GFS crop

Banebrytende innen håndtering av elektro- og automasjonssystemer

Schneider Electric lanserer EcoConsult konsulenttjenester. Gjør anlegg mer stabile, effektive og bærekraftige. EcoConsulttjenestene leveres av et nordisk rådgiverteam som er dedikert til revisjon, evaluering og kartlegging av elektro- og automasjonsutstyr/-systemer. De benytter både ekspertise og banebrytende programvare med digital tvilling-teknologi.

Holla Goodtech crop

Goodtech og Wacker Chemicals fortsetter transformasjonen på Holla

Wacker Chemicals Norway AS har nylig valgt Goodtech til å gjennomføre oppgradering av kraftforsyning, samt kompensering og filtrering av strøm på sitt anlegg på Holla Industripark. Oppgraderingen muliggjør en fremtidig økning i effekt på ovn 4, samt fornyelse av all elektrisk utrustning, forbedret instrumentering, visualisering og kontroll av bryterne sammenlignet med dagens løsning.