Smartest Kongsberg crop

Et godt eksempel på en norsk teknologibedrift som jobber smart

Er GKN Aerospace Norges smarteste

Norske industribedrifter må jobbe stadig smartere for å skape økt produktivitet og sikre fremtidig konkurransekraft. GKN Aerospace på Kongsberg løftes derfor frem som en av Norges smarteste bedrifter når Siemens og Norsk Industri skal finne Norges smarteste Industribedrift.

GKN Aerospace trekkes frem som et godt eksempel på en norsk teknologibedrift som jobber smart. Selskapet har bevisst satset på digitalisering og ny teknologi som har økt selskapets konkurransekraft og som gjør at det klarer å hevde seg i et tøft globalt marked der de leverer på kvalitet og pris.

- Vi merker sterkere og sterkere konkurranse fra lavkostland, og spesielt land som Polen, Mexico og Kina. Vi må derfor inn på stadig mer krevende kontrakter, sier Andreas Thorvaldsen, leder for kontinuerlig forbedring i GKN Aerospace.

70 prosent bedring

Samtidig presser kundene på for stadig tøffere krav til presisjon og høyere kvalitet. Likevel har GNK Aerospace klart å gjøre store forbedringer i produksjonstiden.

- Vi leverer blant annet deler til motorene som sitter på de nye Dreamliner-flyene. Her har vi klart å redusere tid per del fra 500 timer til under 250 timer per del – en halvering fra 2010 frem til i dag, sier Thorvaldsen.

GKN Aerospace leverer også motordeler til Boeng 737 og Airbus A320. Gjennom systematisk prosessforbedring og overvåkning er kvalitetskostnadene redusert med nærmere 70 prosent.

- I tillegg har vi tatt i bruk systemer som gjør at vi kan kjøre opptil 15 timer ubemannet produksjon pr del. Det vil si at produksjonen går uten manuell overvåkning samtidig som vi klarer å opprettholde kvalitet og presisjon, presiserer Thorvaldsen.

Kongsberg satser på teknologi

I løpet av mange år har Kongsberg tiltrukket seg høyteknologiske bedrifter, og ordføreren vektlegger at Kongsberg både tilrettelegger og stimulerer befolkningen til å tenke teknologi og nyskapning.

- Vi har en klar og stabil næringsstrategi som sier at vi skal satse på innovasjon, nyskapning og utdanning. Dette tar vi med oss som vertskap for høyteknologiske bedrifter som vil etablere seg og utvikle virksomheten i kommunen, forteller ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand.

Hun påpeker også viktigheten av å tiltrekke seg høyteknologiske bedrifter til byen.

- Med en samlet omsetning på til sammen 35-40 milliarder kroner per år er det høyteknologiske næringslivet i kommunen er en motor for hele regionen, ikke bare kommunen, sier Sand.

Blir viktigere enn oljefondet

I år er tredje året hvor bransjeorganisasjonen Norsk Industri og Siemens sammen deler ut prisen ”Norges Smarteste Industribedrift” som deles ut av finansminister Siv Jensen på Norsk Industris årlige Industrikonferanse i mai.

Målet er å vise hvor viktig økt produktivitet er for Norges fremtidige vekstutsikter og velferdsstat, samt å løfte frem de bedriftene som viser vei for fremtidens industriarbeidsplasser. På lang sikt er evnen til å skape økt produktivitet viktigere for vår velferd enn oljefondet.

- I et høykostland som Norge er det umulig å få til vekst uten å øke produktiviteten. Skal vi klare å konkurrere mot lavkostland, må hver ansatt produsere mer, sier Anne Marit Panengstuen konsernsjef i Siemens.

Digitaliseringsstudie

Norsk Industri og Siemens har sammen gjennomført en undersøkelse for å få innsyn i hvordan det står til med digitaliseringen i industrien og identifisere mulige hinder og dermed også tiltak for digitalisering. Hovedfunnene fra denne blir også presentert under besøket.

Svarende er tydelige: Syv av ti mener digitalisering er avgjørende for å være konkurransedyktig om fem år – enda flere blant topplederne. Men bare 1 av 3 svarer at de har en god nok strategi for digitalisering. Når vi spør hva som er barrierene identifiserer de spurte mangel på kunnskap. Penger kommer faktisk ganske langt ned på listen.

Hvem kan delta?

Konkurransen er åpen for alle norske industribedrifter som gjennom innovativ teknologibruk har styrket sin konkurransekraft gjennom for eksempel;

  • forenklede prosesser innenfor engineering og design
  • produktivitetsvekst
  • økt effektivisering
  • effektiv ressursutnyttelse

Vi vil belønne industribedrifter som bruker teknologi og ressurser på smarte og effektive måter for å øke produktiviteten og konkurransekraften, og som er en del av det organiserte arbeidslivet.

Meld på bedriften nå

For påmelding og nominering: smartindustri.no

Påmeldingsfrist: 1. april 2016

Kåring: Vinneren offentliggjøres på Industrikonferansen den 9. mai

Premie: Eksklusiv tur til BMW-fabrikken i München

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.