Eliaden-2016-2-crop

Det var flere nyheter for det norske markedet.

Eliaden – i hovedsak godkjent

Tilbakemeldingene fra et representativt utvalg av utstillere i industrihallen på Eliaden gir utstillingen godkjent karakter. AMNYTT foretok en spørreundersøkelse siste dagen og resultat ble 6,1 i en skala fra 1 til 10. Hovedinntrykket blir derved at utstillerne er fornøyd med deltakelsen.

Men tilbakemeldingene er svært varierte. Vurderingen strekker seg fra 1 til 9. I utgangspunktet hadde flere utstillere noe lav forventning til deltakelsen, basert på tidligere deltakelse. Spesielt forrige utstilling, i 2014, hadde dårlig oppslutning. Tiltakene som arrangørene har gjennomført må ha gitt resultater. Fortsatt er Eliaden i hovedsak en utstilling som besøkes av elektro-installatører og -montører. Flere av utstillerne i automatiseringshallen refererte til det faktum at mange av de besøkende ikke var i firmaets målgruppe.  Men de firmaene som hadde gjort et godt markedsarbeid før Eliaden var fornøyd med kvaliteten på de besøkende. I tillegg hadde plassering mye å si. Automatiseringshallen lå lengst unna inngangspartiet. Derved tok det en god stund før de første besøkende kom til hallen om morgenen, og antallet var redusert. Standene ved inngangspartiet i automatiseringshallen hadde svært gode besøk, spesielt de firmaene som hadde en åpen design på standen. Mens et firma som lå i bakerste del av hallen rapporterte om kun 8 kvalifiserte besøk andre utstillingsdag.

Totalt må Eliaden 2016 få godkjent karakter og det er mye positivt å bygge på.

Flere interessante stands

Eliaden er ikke stedet for å presentere verdensnyheter. Men det var flere nyheter for det norske markedet.

De mest toneangivende instrumenteringsforhandleren var tilstede på Eliaden. Innen prosessinstrumentering fikk en besøkende god oversikt over hva som tilbys i det norske markedet.

Det var bare en DCS (distributed control system) leverandør tilstede. Emerson Process management presenterte sitt Delta V system. Men det var instrumenteringsproduktene som i hovedsak ble presentert. AMNYTT så få besøkende som interesserte seg for Delta V produktene. Ny løsning for vibrasjonsovervåking av roterende utstyr var blant noe av det Emerson la vekt på å få informert de besøkende om.

Antall utstillere med PLS (programmerbare logiske styring) var heller ikke så omfattende som tidligere. En nykommer når det gjelder organisasjon var Mitsubishi electric. I tillegg til sine velkjente PLSer presenterte de hele bredden av produkter, fra paneler til frekvensomformere og servomotorer. Beijer Electronics viste frem sitt nyeste konfigureringsverktøy, WARP engineering studio, som skal forenkle utviklerens hverdag. Nå leverer en rekke forskjellige leverandører PLSer som en del av sin produktportefølje. WAGO er det godt eksempel. Sammen med kommunikasjonsløsninger kan de levere forholdsvis kraftige PLSer, som kan styre ganske omfattende installasjoner

Kommunikasjon er sentralt i den digitale omveltning som industrien må foreta. Ethernet blir tatt i bruk i stor utstrekning i industrielle anlegg. Men det skjer også en utvikling på feltnivå når det gjelder digitalisert kommunikasjon. IO-Link vil forenkle konfigurering av instrumenter og øke informasjonen som kan overføres fra sensorene.  Pepperl+Fuchs filosofi er å utstyre alle sine sensorer med IO-Link som standard. Det vil redusere kostnaden betraktelig. HF Danyko presenterte en IO-Link master som forenkler hele installasjonen.

Digitaliseringen krever økt lagrings og analysemuligheter. Skybaserte løsninger vil øke i omfang i industrielle anlegg. Sikkerhet er og blir et sentralt tema når vi snakker om informasjonsteknologi. Det er kommet flere løsninger på TCP/IP nivå. Novotek presenterte en sikkerhetsløsning på laveste protokollnivå. Denne løsningen vil også fange om en USB-stikk blir koblet til et kontrollsystem. Produsentene av kommunikasjonsløsninger og datasystemer arbeider nå intenst for å få frem gode sikkerhetsløsninger. Novotek presenterte også neste generasjon iFIX. Brukervennligheten ser ut til å være formidabel.

Ventilbransjen var også så vidt representert på Eliaden i år. Matek-Samson Regulering og J.S. Cock sørget for at et vesentlig element i prosessregulering var blant utstillerne. Nest gang Eliaden arrangeres bør flere ventilleverandører være tilstede.

AMNYTT har publisert en video på www.facebokk.com/amnytt.no, som gir en svært upretensiøs reportasje fra Eliadens andre dag. Noen sentrale personer er intervjuet som sine erfaringer med deltakelsen. Videoen er ingen profesjonell produksjon, men en liten miljøskildring fra messen.

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.