DNVGL-reprot-crop

Digitalisering har rykket raskere oppover på agendaen i olje- og gassbransjen

Digitalisering topper prioriteringslisten til den norske olje- og gassindustrien

Norske aktører leder an i utviklingen mot digitalisering som verktøy for økt lønnsomhet, viser global DNV GL-undersøkelse. Seks av ti norske respondenter i DNV GLs undersøkelse sier nå at økt digitalisering er nødvendig for å øke lønnsomheten.

Dette er et markant skifte fra tidligere undersøkelser, som viste at norske aktører var mindre opptatt av digitalisering enn det globale gjennomsnittet. Men gammeldags kultur og kunnskapsmangel utgjør de største barrierene for raskere implementering.

«Short-term agility – long-term resilience» er DNV GLs syvende årlige rapport om utsiktene for olje- og gassindustrien. Den gir et bilde av bransjens prioriteringer for året som kommer, basert på en spørreundersøkelse av 723 erfarne aktører globalt og 139 norske respondenter.

Undersøkelsen viser at digitalisering har rykket raskere oppover på agendaen i olje- og gassbransjen i Norge enn i resten av verden. Fem av ti (52 %) norske respondenter forventer at digitaliseringen vil øke i egen organisasjon i 2017, mot 39 % globalt. Om lag halvparten (47 %) oppgir at de allerede har et større fokus på digitalisering, mot 39 % globalt.

Norges entusiasme for digitalisering kommer også frem på spørsmål om hvilke nye teknologier respondentene vil forske på, pilotere, implementere eller investere i. Digitalisering topper listen for 65% av norske respondenter mot 55% globalt. 

– Det er positivt å se at den norske olje- og gassbransjen satser på digitalisering i større grad enn internasjonale aktører. Økt satsing på digitalisering, samarbeid og standardisering vil hjelpe industrien å møte kravene til en ny virkelighet og bli mer robust og lønnsom også i krevende markeder, sier Kjell Eriksson, regionssjef i DNV GL – Olje & Gass Norge.

Derimot viser undersøkelsen at det er betydelige barrierer mot økt digitalisering, og at disse ikke først og fremst er økonomiske, men kulturelle. Flest (36 %) oppgir en gammeldags bedriftskultur som en barriere, 29 % sier at ledelsen mangler tilstrekkelig digital kunnskap mens 24 % oppgir manglende investeringsmidler. Mange fremhever også kunnskapsmangel og en byråkratisk og risikoavers organisasjon som hinder for digitalisering.

En mer effektiv bransje ser mot diversifisering

Diversifisering, konsolidering og effektiviseringstiltak vil kjennetegne 2017 i olje- og gassindustrien. Undersøkelsen viser tegn til dyptpløyende forandringer. Nesten halvparten (46 %) av de norske aktørene oppgir at de vil diversifisere, det vil si investere mer i muligheter utenfor olje- og gassindustrien.

For å sikre bærekraftig vekst oppgir 25 % at virksomheten deres vil investere i fornybar energi i 2017. Hele 61 % ser på investeringer i fornybar energi som et langsiktig strategisk skifte. Samtidig mener seks av ti at gass vil spille en viktigere rolle i energimiksen 10 år frem i tid.

– At mange ser etter muligheter utover olje- og gassektoren, indikerer et paradigmeskifte, samtidig som det viser sektorens evne til å tilpasse seg og bygge en mer robust, mangfoldig og bærekraftig energifremtid, sier Kjell Eriksson.

Likevel er det tegn på økt optimisme, særlig i Norge, og investeringer fortsetter i alle deler av olje- og gasskjeden. I Norge har prosentandelen som forventer å opprettholde eller øke investeringene, økt fra 36 % til 47 %. Her skiller norsk sokkel seg positivt ut. Globalt har andelen som vil opprettholde eller øke investeringene falt fra 43 % til 39 % av respondentene.

Dette gjenspeiles i at norske respondenter i mye større grad opplever at de har lykkes med å kutte kostnader – 85 % mot 76 % globalt. Men det betyr ikke at man er fornøyd: 87 % prosent oppgir at kostnadsstyring har høy eller topp prioritet også i 2017. Dette er en liten nedgang fra i fjor, hvor tallet var 92 %.

To tredjedeler (69 %) sier at kostnadstrykket fører til mer samarbeid på tvers av bransjen. Standardiseringen øker også, siden dette bidrar til å redusere kompleksiteter ytterligere. Også dette er aktører på norsk sokkel nevneverdig mer opptatt av enn andre – 74 % i Norge mot 66 % globalt oppgir standardisering som en effektiv kilde til effektivisering.


Andre funn fra de norske respondentene:

Tilliten til vekst i olje- og gassindustrien i 2017 har stabilisert seg (29 % i år mot 22 % i fjor blant de norske respondentene, 32 % mot 30 % globalt). Norske respondenter har imidlertid større tro på at de skal nå egne omsetningstall – 45 % i 2017 mot 38 % i fjor. Her er de globale tallene 38 % mot 40 %.

Også når det gjelder prisutviklingen ser vi at de norske respondentene er noe mer optimistiske, 62 % tror på en oljepris på over 50 USD mot 59 % globalt.

Nærmere ni av ti (88 %) norske respondenter forventer økt konsolidering i industrien i 2017 mot 78 % globalt. Fire av 10 (40 %) forventer også at organisasjonen deres vil ha økende aktivitet innen oppkjøp og fusjoner de neste 12 månedene mot tre av ti (33 %) globalt. Dette har økt med 14 % fra i fjor.

Andelen som fokuserer på å redusere arbeidsstokken som et kostnadsreduserende tiltak har falt med hele 15 % blant norske respondenter – fra 39 % til 24 % (mot 31 % til 25 % globalt). Organisatorisk restrukturering topper listen over kostnadsreduserende tiltak med 38 %, etterfulgt av redusering av driftskostnader med 32 %.

Last ned en kopi av Short-term agility – long-term resilience fra www.dnvgl.com/industryoutlook2017

 

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...