ABB skip digital crop

Alle prosjektene bygges på skyplattformen ABB Ability

Digitale prosjekter fra ABB dekker vedlikehold og dataanalyse i oljebransjen

Med en investering på 200 millioner kroner er den første bølgen på rundt 20 digitale pilotprosjekter i gang. Hovedmålet er reduserte vedlikeholdskostnader og datainnsikt på tvers av olje-, gass- og kjemianlegg.

ABB investerer i en rekke pilotprosjekter for å utvikle nye, digitale produkter, tjenester og løsninger til bransjen. Alle prosjektene bygges på skyplattformen ABB Ability, som, ved å benytte digitale industriløsninger, samler, lagrer, søker, finner, viser og analyserer data. Data presenteres deretter som nyttig informasjon i ulike sammenhenger og tidsrammer.

Pilotprosjektene strekker seg fra smidig produksjon, skybasert samhandling og morgendagens kraftnett til online forvaltning av utstyr, digitale tjenester for prosessytelser og tilstandsbasert vedlikehold.  Tre av prosjektene dekker spesielt olje-, gass- og kjemibransjens potensial for tilstandsbasert vedlikehold, service for roterende utstyr og finjustering av ytelsene i installerte styringssystem.

Det første prosjektet dekker vedlikehold, et av de viktigste og største områdene for kostnadsreduksjoner på olje-, gass- og kjemiinstallasjoner. Vedlikeholdsbudsjettet kan utgjøre to tredeler av fortjenesten og er det største enkeltområdet hvor kostnadene kan kontrolleres. Et ledende oljeselskap estimerer at 63 prosent av vedlikeholdsarbeidet ikke fører til forbedringer. Årsaken er at vedlikehold som ikke er nødvendig, gjøres på utstyr som fungerer helt perfekt. Det betyr unødige kostnader og risiko.

Kun ved behov

Prosjektet gir kundene tjenester, verktøy og informasjon som er nødvendig for å samle, stole på og aksjonere på data og online informasjon som genereres av dagens installerte tilstandsovervåkingssystem. Det sikrer at vedlikehold av elektrisk utstyr kun utføres når det er behov og ikke etter kalenderen, noe som kutter unødvendig driftsstans og kostnader.

- Vår tilnærming gir den vitale biten i puslespillet i overgangen fra planlagt til prediktivt vedlikehold, uansett hvilken type tilstandsoveråkingssystem som benyttes, sier Dan Overly, produktsjef i ABBs olje-, gass- og kjemivirksomhet.  - Vi hjelper kunder med å skape verdier fra data. Foreløpige tester viser at prosjektet kan redusere kunders vedlikeholdskostnader med hele 30 prosent.

Det andre prosjektet setter roterende utstyr under lupen. Det byr på en pakke med analytiske tjenester og applikasjoner som gir tilgang til data med god kvalitet, identifiserer feilmønstre i roterende maskiner og forutser potensielle feil. I tillegg sammenligner den kundens «utstyrsflåte» for å forbedre budsjettering til vedlikehold og gjør at ABB kan utvikle tilleggstjenester basert på innsamlet data. Dette tilbudet svarer på etterspørselen fra kjemifabrikksjefer om bedre innsikt i ytelsene til det roterende utstyret, forutser feil før de oppstår og eliminerer unødvendig vedlikehold samtidig som driftskostnadene reduseres.

Nye nøkkeltallsindikatorer

Det tredje prosjektet setter søkelyset på digitale tjenester for prosessytelser. Målet er å forbedre drift og produksjonskvalitet ved å samle data fra kundens eksisterende utstyr, identifisere områder hvor prosessforbedringer er nødvendig, foreslå håndtering av utfordringer og mangler og deretter implementere nødvendige tjenester for å forbedre ytelsene.

Med lavere oljepriser øker oljeprodusentene jakten på forbedringer i produksjonen. Dagens priser gjør at bedre ytelser signifikant kan forbedre bunnlinjen for oljeselskapene. En produksjonsøkning på tre til fem prosent er typisk oppnåelig. Med en pris på 50 dollar fatet betyr det rundt 35 millioner dollar i årlige ekstrainntekter for en plattform med produksjon på 50 000 fat daglig.

Programvaren ABB AbilityTM Process Performance Dashboard er et av resultatene fra prosjektet. Etter å ha identifisert dårlige prosessytelser i oppstrøms olje- og gassinstallasjoner over lang tid har ABB utviklet seks nøkkeltallsindikatorer (KPI-er, key performance indicators) for ytelsene i et anlegg. De inkluderer tre symptomer og tre resultater av dårlig prosessoppførsel.

Pepperl Ethernet crop

Sikrer effektiv og pålitelig kommunikasjon av nettverksdata

Industrielle Ethernet-svitsjer sikrer at enheter fra felt til sky kommuniserer pålitelig på tvers av hele nettverket. Pepperl+Fuchs introduserer RocketLinx® Ethernet-svitsjer som kompletterer porteføljen for felt-til-sky-kommunikasjon. Disse produktene har et robust metallhus av høy kvalitet, og tilbyr en rekke viktige ytelses-, administrasjons- og sikkerhetsfunksjoner. 

5G unterstützt effizient zukünftige Netzwerkanforderungen / 5G

Industrielt 5G – nettverk på industriens premisser

En sikker, fremtidsrettet kommunikasjonsteknologi er avgjørende for applikasjoner som mobile roboter, autonom logistikk og førerløse transportsystemer i fabrikker. Derfor har Siemens lansert privat industrielt 5G, en 5G-infrastruktur utviklet spesifikt for kravene til industrielle kunder.

NORTH SEA FLOW MEASUREMENT WORKSHOP 2000

Måling av hydrogen med ultralyd mengdemåling

Hydrogen antas å spille en viktig rolle i energiomstillingen, og det vil følgelig være behov for overførings- og distribusjonsledningsnett for hydrogen. I disse nettverkene er det nødvendig med målinger av gassmengden som transporteres. 

les mer...
Aquarobotics crop

Nysnø Klimainvesteringer og Skeie teknologi investerer i Aqua Robotics

Det norske selskapet Aqua Robotics leverer automatiserte og robotiserte not-vaskesystem til aquakulturbransjen. Nå investerer Nysnø og Skeie teknologi rundt 85 millioner kroner for å bidra til å realisere selskapets ambisjoner som teknologileverandør innenfor fiskehelse, fiskevelferd og bærekraft. Selskapet vil etter transaksjonen være godt posisjonert til å nå sine ambisiøse vekstplaner om å bli den ledende aktøren innen renhold av nøter.