ABB-Johan-Casberg-crop

Skal umiddelbart utvikle standard designløsninger

ABB vinner ordre for sikkerhets- og automasjonssystem til Johan Castberg

Statoil har tildelt ABB en prosjektspesifikk avtale for sikkerhets- og automasjonssystemet (SAS) til Johan Castberg-feltet. Statoil har foretatt første avrop på avtalen, som dekker Front End Engineering and Design (FEED). Innovativ prosjektgjennomføring kan bidra til reduserte investeringskostnader for det nye feltet i Barentshavet

- Vi setter pris på å bli involvert i en så tidlig fase i prosjektet. Sammen med Statoil kan vi umiddelbart utvikle standard designløsninger for vårt sikkerhets- og automasjonssystem 800xA. Den innovative tilnærmingen vil strømlinje prosjektgjennomføringen og derved bidra til reduserte investeringskostnader, sier Per Erik Holsten, leder for ABBs olje-, gass- og kjemivirksomhet.

Avtalen er den første for prosjektet og inkluderer en rett til avrop av det aktuelle systemet ved eventuell investeringsbeslutning. Ifølge Holsten vil ABB bidra med omfattende kunnskap om olje- og gassproduksjon og –optimalisering, kombinert med 40 års erfaring innen sikkerhets- og automasjonssystemer til bransjen.

Holsten peker på at digitalisering med avanserte sikkerhets- og automasjonssystemer er alfa og omega for sikker, effektiv, pålitelig og miljøvennlig drift av industrielle anlegg og spesielt olje-, gass- og kjemiinstallasjoner.

- Det er svært viktig med solide sikkerhets- og automasjonsløsninger for offshorefelt som Johan Castberg, som ligger i Barentshavet. Mulig framtidig tilstandsbasert og prediktivt vedlikehold, og fjernovervåking og –drift, kan ytterligere redusere risikoen for å eksponere både mennesker og natur for risiko samtidig som driftskostnader kan senkes og produktiviteten kan økes, forteller Holsten.

Ingeniører fra ABB i Norge står for designarbeidet (FEED) i tett samarbeid med Statoil. Arbeidet forventes å gå ut 2017, når endelig investeringsbeslutning for prosjektet etter planen skal foretas. Alle større olje- og gassinstallasjoner nord for polarsirkelen i Norge kjører med sikkerhets- og automasjonssystem fra ABB.

Johan Castberg har anslagsvis 450-650 millioner fat olje. Feltet er estimert til å produsere olje i over 30 år til en verdi av rundt 290 milliarder kroner (2015-verdi).

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...