2015. INDIA. AGRA. Agra ABB site, India.Foto: Gustav Mårtenss

Det oppgraderte MACH-kontrollsystemet fungerer som “hjernen” i HVDC-forbindelsen

ABB oppgraderer HVDC-link for Statkraft-selskap

ABB har vunnet en ordre fra Baltic Cable AB, et datterselskap av Statkraft, som er en av Europas ledende produsenter av fornybar kraft, for oppgradering av selskapets høyspent likestrøms (HVDC) kraftforbindelse. Den ligger i Østersjøen og forbinder kraftnettene i Tyskland og Sverige.

Som en del av moderniseringen skal ABB oppgradere vern- og kontrollsystemet til nyeste versjon av ABB Ability MACH-teknologi.

Overføringskapasiteten på den 250 km lange undervannsforbindelsen er 600 megawatt (MW). Spenningsnivået er 450 kilovolt (kV), den høyeste driftsspenningen i Tyskland. Forbindelsen ble opprinnelig bygget i 1994 og benyttes i en kraftpool som støtte i de ulike driftsmønstrene i kraftproduksjon og –forbruk i Sverige og Tyskland.

Det oppgraderte MACH-kontrollsystemet fungerer som “hjernen” i HVDC-forbindelsen med overvåking, kontroll og beskyttelse av den sofistikerte teknologien i omformerstasjonene (konvertering mellom veksel- og likestrøm og visa versa). Systemet har blant annet avansert feilregistrering og fjernkontrollfunksjoner. ABB vil også erstatte annet aldrende utstyr for å forbedre effektivitet og pålitelighet.

- Moderniseringen av den viktige kraftforbindelsen vil ikke bare forbedre ytelse og pålitelighet, men også forlenge levetiden, sier Patrick Fragman, leder for Grid Integration i divisjon Power Grids i ABB. – Dette prosjektet er nok et eksempel på vårt strategiske fokus på service og digitale teknologier. Det styrker også vår ledende markeds- og teknologiposisjon innen HVDC og ABB som foretrukken partner for sterkere, smartere og grønnere kraftnett.
ABB tok lederskap i utviklingen av HVDC-teknologien for mer enn 60 år siden og er markedsleder globalt med over 110 HVDC-prosjekter. Det utgjør totalt en installert kapasitet på mer enn 120 000 MW, omtrent halve den installerte basen i verden. ABB er også ledende på HVDC-oppgraderinger, med prosjekter globalt som har blitt gjennomført med minimale driftsforstyrrelser.

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

JFK krympe crop

Bedre ergonomi med et mindre krympeverktøy, - for ledere og kabler opptil 2,5 mm2

PZ 2.5 S - Den enkleste måten å krympe på, - og det minste, profesjonelle krympeverktøyet for endehylser. I styringsskap finnes det ledninger med forskjellig tverrsnitt, som er utstyrt med endehylser. i 90% av tilfellene er gjennomsnittlig tverrsnittsområde på ledningene 2,5 mm² og mindre.

Schneider GFS crop

Banebrytende innen håndtering av elektro- og automasjonssystemer

Schneider Electric lanserer EcoConsult konsulenttjenester. Gjør anlegg mer stabile, effektive og bærekraftige. EcoConsulttjenestene leveres av et nordisk rådgiverteam som er dedikert til revisjon, evaluering og kartlegging av elektro- og automasjonsutstyr/-systemer. De benytter både ekspertise og banebrytende programvare med digital tvilling-teknologi.

Holla Goodtech crop

Goodtech og Wacker Chemicals fortsetter transformasjonen på Holla

Wacker Chemicals Norway AS har nylig valgt Goodtech til å gjennomføre oppgradering av kraftforsyning, samt kompensering og filtrering av strøm på sitt anlegg på Holla Industripark. Oppgraderingen muliggjør en fremtidig økning i effekt på ovn 4, samt fornyelse av all elektrisk utrustning, forbedret instrumentering, visualisering og kontroll av bryterne sammenlignet med dagens løsning.