abb_smart-sensor crop

Transformerer enkle elektriske motorer til smarte maskiner

ABB-motorer lar deg vite når det er tid for service

En smart sensorløsning fra ABB kan redusere nedetid for lavspenningsmotorer inntil 70 prosent og øke levetiden opptil 30 prosent. Fram til nå har overvåking og forebyggende vedlikehold på lavspenningsmotorer være tidkrevende og kostbart.

Ny teknologi fra ABB transformerer enkle elektriske motorer til smarte maskiner som forteller deg når de trenger service. Smartsensorer festet direkte på motoren sender informasjon om drifts- og tilstandsparametere via trådløs kommunikasjon.

Den innovative sensorteknologien tilbyr anleggsoperatører ikke bare et stort innsparingspotensial innen vedlikehold og reparasjoner, men gjør det enkelt å benytte Internet of Things, Services and People (IoTSP*) for millioner av motorer. ABBs IoTSP-konsept gjør at kundene kan benytte seg av mulighetene som digitalisering byr på. Med den nye løsningen kan også små og mellomstore virksomheter dra nytte av fordelene som tilbys i IoTSP.

Smartsensoren måler drifts- og tilstandsparametere som vibrasjon, temperatur eller overlast og kalkulerer strømforbruket. Måledataene blir analysert av et spesialutviklet program og blir presentert til driftsoperatørene som grafikk for vedlikeholdsplanlegging. Dette kan redusere nedetid med inntil 70 prosent. Samtidig kan motorens levetid økes med opptil 30 prosent og strømforbruket kuttes med så mye som ti prosent. Investeringen i den innovative tilstandsovervåkingen kan være tilbakebetalt på under ett år.

- Den innovative løsningen gjør tilstandsovervåking til den nye standarden for lavspenningsmotorer.  Optimaliserte vedlikeholdsplaner kan bidra til kraftig reduksjon i kostnader. Uplanlagt nedetid vil begrenses eller fjernes helt. Økt tilgjengelighet kan øke våre kunders produktivitet betraktelig, sier Pekka Tiitinen, leder for divisjon Discrete Automation and Motion i ABB.

Den innovative løsningen er ikke begrenset til nye motorer produsert av ABB. Sensorene kan installeres på fabrikken eller ettermonteres på motorer i drift på noen minutter.

Datasikkerheten er til enhver tid garantert med ABBs nye sensorteknologi. Sensoren kobles ikke elektrisk til motoren, så uautorisert tilgang er derfor ikke mulig via denne ruten. Smartsensoren sender data trådløst via krypterte protokoller til en sikker server hvor målingene blir analysert av spesialalgoritmer. Datasky-serveren tilfredsstiller ABBs strenge spesifikasjoner for datasikkerhet. Måledataene lagres kryptert i dataskyen. Den internettbaserte kundeportalen benytter rollebasert adgangskontroll for å gjøre informasjonen tilgjengelig på en sikker måte.

*Internet of Things, Services and People (http://new.abb.com/about/technology/iotsp)

I over et tiår har ABB forbedret sine kontrollsystemer, kommunikasjonsløsninger, sensorer og programvare for å gjøre dem kompatible med Internet of Things, Services and People. Disse teknologiene gjør at kunder innen industrien, kraft, vann og avløp og samferdsel kan analysere sine data på en smartere måte for å optimalisere driften samtidig som produktiviteten og fleksibiliteten øker. Produktet i denne pressemeldingen utvider igjen ABBs portefølje på dette feltet.

http://www.abb.com/iotsp

ABB er et ledende globalt teknologiselskap innen kraft og automasjon, som gjør det mulig for kundene innen energi, industri og transport og infrastruktur å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har rundt 2 400 ansatte og hadde driftsinntekter på 8,8 milliarder kroner i 2015. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 135 000 ansatte i cirka 100 land.

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.